Chesterfield kanapé – működni fog a nappalijában? Nézd meg, mi illik hozzá

Chesterfield kanapé – működni fog a nappalijában? Nézd meg, mi illik hozzá!

A Chesterfield kanapé egyike azon bútoroknak, amelyek mellett nem lehet közömbösen elmenni. Angliához, az időtlen eleganciához és a szivarozó urakhoz kötődik.

A klasszikus Chesterfield kanapé azonban divatos eleme lehet egy modern nappalinak?

Természetesen. Ellenőrizze, hogy mi illik hozzá!

Chesterfield kanapé – a divatos bútorok rövid története:

A híres kanapé létrehozásának pontos története az idők ködébe veszett. Hazája minden bizonnyal Anglia, és a “Chesterfield” nevet 1800 körül népszerűsítették. A legnépszerűbb elmélet egy bútordarab születéséről egy bizonyos Lord Philip Stanhope-hoz, Chesterfield negyedik grófjához kapcsolódik. Ez az úriember egy széket rendelt egy helyi mesterembertől, aminek lehetővé kellett tennie az egyenes ülést, ugyanakkor nem tette ki a fényűző ruhát a gyűrődésnek. A gyártó által biztosított bútordarab a klasszikus Chesterfield kanapé prototípusa lett .

Lord Stanhope halála után a széket keresztfiának, Solomon Dayrollesnek adták át. Utóbbi pedig a lakhelyén helyezte el a bútordarabot, és készségesen ajándékozta az idelátogató arisztokratáknak. A vendégeknek bizonyára nagyon lenyűgözött a fotel, mert saját palotáik számára készítették el a másolatait. Idővel az eredeti modell olyan módosításokon ment keresztül, amelyek növelték a bútorok használatának kényelmét. Minél kényelmesebbé váltak Chesterfieldék, annál népszerűbbé váltak a gazdag britek körében. Az elegáns úri klubok ikonikus felszereléseivé váltak, és eljutottak a tengerentúli gyarmatokra is. Nagyra értékelte őket a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud is, aki a Chesterfield kanapét használta a pácienseivel folytatott foglalkozásokon.

Hogy néz ki a Chesterfield kanapé?

Szóval hogyan lehet felismerni egy kortárs Chesterfield kanapét? Először is a jellegzetes alak. A kanapé háttámlája alacsony és elegánsan lekerekített, simán kényelmes, lekerekített kartámaszokká alakul. Jellegzetessége a dekoratív foltvarrás is, a bútorhuzattal azonos színű gombokkal varrva.

A kanapé ülőfelülete párnákból áll – leggyakrabban simák, bár néha gombokkal is rendelkeznek. A klasszikus Chesterfield kanapét kis lábak támasztják alá, amelyek vizuálisan kissé könnyebbé teszik ezt a masszív bútordarabot. Ami a kárpitszövetet illeti, az igazi Chesterfieldet bőr vagy bársony borítja – elegáns anyagok, amelyek kiemelik a bútorok “arisztokratikus” eredetét.

Milyen belső terekbe illik a Chesterfield kanapé?

Talán, miután elolvasta a Chesterfield bútorok történetét, régiségekkel teli berendezéssel, egy régi angol palotával vagy egy viktoriánus villával asszociál. És mégis, ez a fajta kanapé sikeresen a belsőépítészet elemévé válhat kortárs stílusban.

● Klasszikus stílusú belső tér – nehéz nagyobb klasszikust találni, mint a Chesterfield kanapé. A régi és mai dizájn abszolút ikonjaként tökéletes lesz a klasszikus elegancia stílusában díszített belső terekbe. Meglehetősen komoly jellege illeszkedik az ilyen elrendezések visszafogott színpalettájához. Kifejező sziluettjének köszönhetően a kanapé elegánsabbá teszi a biztonságos kompozíciókat.

● Glamour stílusú belső tér – a nemesség kötelez! Lord Stanhope nemcsak íróként és politikusként vált híressé, hanem az elegancia döntőbírájaként is. Nem csoda, hogy az általa rendelt szék kifinomult vonalvezetésű, ami gyorsan elragadtatta a luxushoz szokott arisztokratákat. Így nyugodtan meghívhatja a Chesterfield kanapét egy csillogó elrendezésbe, amely tele van márvánnyal, átlátszó üveggel és fényes fémmel. Azonban ne felejtsen el egy érdekes színű modellt választani – a Homebook.pl oldalon könnyen talál egy kissé extravagáns Chesterfield kanapét.

● Eklektikus belső tér – az esztétikai minőség és a funkcionalitás a Chesterfield kanapét Nagy-Britannián kívül is sikeressé tette. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy ez a bútor a Brit Birodalom legtávolabbi szegleteiben is megjelenjen – Kanadában olyan sikeres volt, hogy sokáig minden kanapét és heverőt, megjelenésüktől függetlenül, Chesterfieldnek hívtak. Ennek a bútornak a népszerűsége minden bizonnyal annak köszönhető, hogy bármilyen kiegészítővel körülvéve remekül nézett ki – ezért a Chesterfield kanapék könnyen kombinálhatók sokféle színnel, formával és textúrával, amit az eklektikus stílus szeret.

● Ipari stílusú belső tér – az elegáns Chesterfield kanapé beleillik a régi gyárak ihlette nyers belső térbe? Persze hogy az! A Chesterfieldek tökéletesen illeszkednek az ipari berendezések diszkrét eleganciájához. Tökéletesek a férfiakat szem előtt tartó belső terekbe – egy csipetnyi hangulatot hoznak be egyenesen egy brit úri klubból a férfi lakásba. Ilyen elrendezésben a mély színű kanapék – sötétbarna, antracit, sötétkék vagy olíva – működnek a legjobban.

Működni fog a Chesterfield kanapé egy modern nappaliban?

Talán arra kíváncsi, hogy egy több mint 300 évvel ezelőtt készült bútornak van-e valami érdekes közlése a modern elrendezésben? Nézd meg így – ha a Chesterfieldek töretlen érdeklődésnek és népszerűségnek örvendenek több mint 3 évszázaddal a tervezésük után, akkor biztosan van bennük valami univerzális. A Chesterfield kanapé valóban a legminimálisabb, modern enteriőr részévé válhat. Egy nagy, világos színű kanapé egy nyers padlástér közepén kiemeli a szoba méretét, és nemes hangulatot kölcsönöz neki.

Miért érdemes Chesterfield kanapét venni?

A Chesterfield kanapé hosszú utat tett meg a kevesek számára elérhető luxusújdonságtól a kortárs elrendezések divatos eleméig. A következő tulajdonságok miatt érdemes nyúlni ehhez a kiváló bútorhoz:

● időtlenség

● klasszikus elegancia

● funkcionalitás

● kényelmes használat.

A Chesterfield kanapé egy bútor az Ön számára, ha értékeli a régi dizájn varázsát, de ugyanakkor modern jellegű felszerelést keres. Elegáns és funkcionális, kényelmes és stílusos – a modern Chesterfield kanapé a hagyomány és a modernség tökéletes párosítása, amely szinte minden elrendezéshez illeszkedik.

PavloAdmin